Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Від катастроф — до дрібних радощів | Нетрадиційні підсумки місяця від Інформатора

Від катастроф — до дрібних радощів | Нетрадиційні підсумки місяця від редакторки Інформатора

Позаду — перший місяць 2024 року. Ще напівсвятковий, з мінливою погодою та таким самим мінливим інформаційним полем. Цього місяця було багато дискусій про гроші і ймовірні катастрофи, але було і багато позитивних новин: про звільнену з полону землячку й врятованих тварин, про дітей на санчатах і ностальгію за школою…  Інформатор шукав для вас найкращі вакансії і — найдешевші овочі… А ще — було багато зборів, петицій та заходів на підтримку ЗСУ і, на жаль, болючі втрати…

Інформатор, опираючись на суб’єктивні враження команди та результати взаємодії з читачами, ділиться підсумками місяця.

Місяць — у цифрах

У січні сайт Інформатора відвідали понад 100 тисяч нових читачів, а загалом наші новини прочитали майже 800 тисяч разів. Загальна кількість новин на сайті перевищила 650. У соцмережі до нас прийшло понад 1200 підписників. Дякуємо!

Місяць — у темах

Корисні копалини у Підмихайлі

Ми натрапили на інформацію про продаж спеціальних дозволів на користування надрами. І написали: Біля села Підмихайля можуть почати видобувати корисні копалини. А далі — розвивали та супроводжували цю тему: їздили у село, спілкувалися з людьми та чиновниками… З’ясували, що карʼєр у Підмихайлі може бути поруч з житловими будинками. А у власності села — лише третина родовища. Мешканці нарікали, що під час повеней їх і так затоплює, а межі майбутнього карʼєру знаходяться впритул до їхніх жител та річки Лімниці, що може створити додаткові проблеми. Нові подробиці щоразу викликали жваві дискусії. Та, зрештою, аукціон щодо Підмихайля таки відбувся: спецдозвіл було продано за 16 мільйонів гривень.  А Інформатор розповів, хто ж боровся за родовище і який стосунок ці компанії мають до Калуша.

Влада, гроші та авто

Упродовж січня на Інформаторі виходила серія публікацій, зроблених на основі оприлюднених чиновниками декларацій. Писали про статки нардепів від Калуша і які авто обирають калуські старости. Також можна почитати, як живе Болехівський міський голова та чому ходить пішки очільник Долини, про “голу” зарплату голови Рожнятова і майно мера Калуша…

Але найбільш читабельною у цьому розділі стала інша стаття: У діловода — 4300, у голови — 18 750 гривень. У Болехові затвердили штатний розпис і посадові оклади. Її прочитали приблизно 15 тисяч читачів сайту. У топі були також новини про мобілізацію чиновників. У Калуші таких — 15. Нагадаємо, що аналогічну інформацію ми аналізували по Коломиї та Долині. Щоправда, остання ці дані чомусь засекретила, пославшись на розпорядження, яке неможливо знайти.

У міського голови Калуша — нове службове авто. Цю новину активно коментували у соцмережах (і не лише інформаторських). Нову автівку для потреб виконкому придбали наприкінці минулого року, витративши з бюджету майже 600 тисяч гривень. Ми дочекалися підтвердження оплати та навідалися у гаражі міської ради. З’ясувалося, що закріпили новий автомобіль за міським головою. А старі автівки використовують заступники. “Жигулі” передали земельникам.

“Карпатнафтохім” і ймовірна катастрофа для міста

Тема, яка виникла наприкінці грудня і перекочувала не лише в січень, а й досі залишається невирішеною: “Карпатнафтохім” вимикають від електропостачання. Відлік до катастрофи пішов на години. Щоправда, години стали днями і довгими тижнями. Через 10 днів від новини про ймовірну катастрофу ситуація зайшла у глухий кут: керівництво міста заявило, що всі звернення — як горохом об стіну, а ТЕЦ тим часом запевнила, що готова припинити подачу електроенергії на “Карпатнафтохім”.

У цій тематиці найбільш читабельною стала новина про біотулети і витрати на них у 1,5 млн гривень щодня. Калуш, нагадаємо, розробив план дій на випадок реалізації найгіршого сценарію: із систем теплопостачання — злити воду, у дворах багатоповерхівок встановити по кільканадцять біотуалетів, перейти на подачу води у домівки калушан за графіком…

На сьогодні небезпека у Калуші все ще зберігається. Місто пообіцяло підтримку “Карпатнафтохіму”, але не за рахунок підвищення тарифів для населення. Громада направила звернення до президента Зеленського з проханням особисто втрутитися у питання. А на рівні ОДА після низки нарад порадили виокремити комплекс очисних споруд і забрати їх в Калуську громаду.

Новини, які залишать приємний післясмак 

Щойно звільнену з полону жительку Калущини покликали заміж: новина, яка не є авторства нашої команди, але потрапляє у підбірку місяця — тому що ви її читали й коментували, радіючи не лише за визволення землячки, а і її кохання.  Нагадаємо, що йдеться про Галину Фединиш, яка народилася у селі Сваричів Рожнятівської громади. Повномасштабне вторгнення вона зустріла у Маріуполі… Була пораненою та потрапила у полон в травні 2022 року під час виходу з “Азовсталі”. Разом з нею у полон потрапив і її хлопець-військовий. Зараз вони обоє вже звільнені.

У Калуші місцеві жителі в ополонках ловлять рибу. Не клює, зізналися журналістам рибалки, але їхньому вмінню чекати й надіятись можна позаздрити, чи не так? І якщо вас дивує ця новина у рейтингу місяця — не дивуйтесь: за кількістю переглядів та охоплень вона 10-та з усього, що було на сайті Інформатора.

Історія калуської Чорнушки: від покинутого цуценяти — до мешканки Іспанії: цуценя, яке ще у листопаді було покинутим і нікому непотрібним, сьогодні передає вітання калушанам із Іспанії.

Free Hugs: День обіймів по-калуськи 2024: у День обіймів ми другий рік поспіль виходимо  в місто, щоб перевірити чи справді працює такий соціальний експеримент — обійматися з незнайомцями. Інформатор зрозумів, що це тепер наша добра зимова традиція. А вам радимо проглянути це відео — воно коротке, але дуже тепле.

Корисні новини

Ви любите наші підбірки з аналізом актуальних цін на різні продукти. Ми це бачимо. Тому щотижня бігаємо ринками та супермаркетами міста у пошуку найнижчих цін на овочі, крупи, м’ясо… Цього місяця розповідали про вартість картоплі у Калуші та вартість капусти, чи “кусає” гаманці гречка, яка торік була наче золота, а заразом і вартість рису підмітили. Також ми дізнавалися, чи справді на Муніципальному ринку у Калуші все дешевше.

Інформатор розказував і показував, Де в Калуші діти катаються на санчатах? | 5 локацій Тепер ви точно знатимете, що робити, якщо у лютому ще випаде сніг. Якщо ж не випаде — зберігайте інформацію в пам’яті, щоб скористатися нею вже в наступному сезоні.

А ще у нас є цікаві кулінарні рецепти — до свят і на щодень, щоденні прогнози погоди й завжди актуальна інформація про вимкнення у Калуші та сусідніх громадах; пишемо про курси валют і зміну вартості пального на автозаправках Калуша, інформуємо про вакансії…

Вибір редакції

Робочі місця Інформаторів | 8 січня — День чистого робочого столу: свято давно минуло, але текст нам сподобався настільки, що охоче перечитали його сьогодні самі та радимо почитати вам.

“Це те, що здобувається роками практики”, — цікава розмова з калуським ювеліром: інтерв’ю з людиною, яка присвятила справі своє життя, та відверто розповіла про перші невдачі у роботі та особливості професії. Почитайте — ці дійсно цікаво та відверто.

Школа, дитсадок і 35 житлових будинків. У Калуші розпланували під забудову 22 гектари землі

Йдеться про земельну ділянку в мікрорайоні “Підгірки”. Першочергово планувалося, що сюди у разі екологічного лиха можна буде відселяти людей із Кропивника та Сівки-Калуської. Але зараз територію розглядають як одну з найбільш перспективних для розбудови Калуша. Тут може бути багатоквартирна житлова забудова.

У Калуші хочуть будувати асфальтобетонний завод: приватне підприємство “Техпостач” має намір будувати у Калуші асфальтобетонний завод. Працювати він буде приблизно чотири місяці на рік у дві зміни й може дати 6 робочих місць.

Справжня магія. Локації для зимових світлин поблизу Калуша: ми підготували для вас 3 локації, куди можна з’їздити з друзями чи партнером і зловити зимовий вайб.

Нагадуємо також, що Інформатор зібрав актуальні збори на підтримку ЗСУ у єдину підбірку, яка постійно закріплена на сайті та щоденно оновлюється — по мірі закриття потреб або появи нових оголошень. Тож, тепер не потрібно довго шукати, кому допомогти. Заходите на Інформатор у статтю “Сьогодні у Калуші можна задонатити… | Актуальні потреби та реквізити” та обираєте.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору